Уроки минулого року у дистанційному провадженні адвокатів

Несподіванки карантинних, економічних, політичних та інших умов 2020 року привчають нас прилаштовуватися до інших, не тих як раніше, умов у різних сферах своєї діяльності. Не обходить нас це і під час здійснення своєї професійної діяльності. Часу на роздуми немає, треба діяти та йти вперед.

Не стала виключенням і сфера здійснення правосуддя. Обмежений доступ до суду, масковий режим, закриття судів, т.і. карантинні обмеження, які застосовуються в судах та в інших державних органах влади в тому інших місцях, не дозволяють нам працювати за типовою формою роботи, яка напрацьована роками. Тим більше, всі ці заходи, які спрямовані на зменшення нараження на небезпеку захворювання коронавірусом при відвідуванні судів, інших державних установ та органів, не є стовідсотковою гарантією забезпечення безпеки, що очевидно для кожного окремо і усіх разом. Без нагальної потреби, ми намагаємося не ходити по вузьких судових коридорах колишніх дитячих садків.
Вирішення цьому питанню при здійсненні адвокатської діяльності — це дистанційна участь за допомогою сучасних технологій дистанційних комунікацій у судовому засіданні в режимі відеоконференції, дистанційна участь за допомогою ІВКЗ (Інтернет відео-конференц зв’язок) на досудовому слідстві, дистанційна подача документів та ознайомлення з матеріалами справи, дистанційне спілкування з контролюючими та перевіряючими органами, дистанційне спілкування з клієнтами.
Така побудова системи дистанційних комунікацій не лише вирішує питання забезпечення безпеки здоров’я, оскільки зводить до мінімуму необхідність відвідування приміщення суду, інших органів державної влади, зустрічей з клієнтом для отримання документів та для укладення договорів і погодження правовоі позиції у справі, а й прискорює рух у справах.

Саме цей механізм дистанційних комунікацій при наданні правничої допомоги клієнтам застосовується в діяльності ПППП, який знаходить широке практичне застосування завдяки авторському проекту ПППП, розробленому адвокатами Харківської обласної колегії адвокатів.Бажання клієнта в сучасних умовах отримувати якісну, повну та своєчасну правову допомогу, не дозволяє адвокатам використовувати друкарську машинку «MERCEDES» часів минулого століття, навіть маючи повагу до її виробника.
Насьогодні, застосуванню дистанційного провадження в Украіні та в усьому світі сприяє і діюче законодавство і бажання багатьох суддів до відкритого та доступного відправлення правосуддя.
Нажаль, в практичній діяльності деякі із суддів не бажають створювати зручні для учасників судового провадження умови та відмовляють учасникам процесу у проведенні судових засідань в режимі відеоконференції, бажаючи працювати за застарілими правилами. Проте, така поодинока судова практика з кожним днем змінюється, бо дистанційне судочинство набирає обертів, адже це виклик сьогодення та крок у завтрашній день.
Практика роботи в ПППП показує, що завдяки застосуванню сучасних технологій дистанційного комунікаційного зв’язку, зменшуються ризики корупційного впливу на клієнта, клієнт отримує набагато швидше необхідну йому правову допомогу, яка в деяких випадках необхідна йому саме зараз і саме тут, зменшуються фактичні витрати клієнта, що пов’язані з наданням правової допомоги, а прозорість судового розгляду справ сприяє росту довіри до суду.
Адвокати ПППП працюють зі своїми клієнтами в утворених дистанційних Залах засідань ПППП з використанням ІВКЗ, що забезпечує безпеку та зручність для сторін.
Карантин мине, а зручне дистанційне обслуговування клієнтів в ПППП буде продовжувати своє життя.

ППП — це тренд сучасності та крок вперед для забезпечення кожного правовою допомогою, а отже йдіть з нами в ногу з часом, бо для нас кордонів не існує.

Довідкова інформація щодо реєстрації – ataka.ua та за тел. 050 4040617050 3020617

Залишити відповідь