Латка. Творіння Дзержинського суду Харкова

Справа № 638/18076/21

Провадження № 1-кп/638/898/22

УХВАЛА

       

22 листопада 2022 року                                                                 м. Харків

Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді Латки І. П.,

за участю секретаря судового засідання Мяснянкіної Г.П.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові заяву Ружинського Станіслава Миколайовича про проведення судового засідання в дистанційному режимі відеоконференції у кримінальному провадженні № 42021222060000062 від 28 квітня 2021 року щодо Ружинського Станіслава Миколайовича, 28 лютого 1989 року народження, за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України,

в с т а н о в и в:

У провадженні Дзержинського районного суду м. Харкова перебуває кримінальне провадження № 42021222060000062, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28 квітня 2021 року, з обвинувальним актом відносно Ружинського Станіслава Миколайовича, 28 лютого 1989 року народження, за фактом скоєння кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

21 листопада 2022 року Ружинським Станіславом Миколайовичем через систему «Електронний суд» подано заяву про проведення судового засідання в дистанційному режимі відеоконференції у даному кримінальному провадженні.

Дослідивши заяву, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до частин 1 та 2 ст. 336 КПК України судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема, у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження у судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин. Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження.

Також слід зазначити про те, що безпосередньо організація проведення судового засідання в режимі відеоконференції згідно зі ст. 336 КПК України покладається одночасно як на суд, що розглядає відповідне провадження, так і на суд (або орган досудового слідства, або установу попереднього ув`язнення, або установу виконання покарань) за територіальним місцезнаходженням учасника судового процесу, що обрав такий вид участі у засіданні.

Згідно з ч. 4 ст. 336 КПК України якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, знаходиться у приміщенні, розташованому на території, яка перебуває під юрисдикцією суду, або на території міста, в якому розташований суд, судовий розпорядник або секретар судового засідання цього суду зобов’язаний вручити такій особі пам’ятку про її процесуальні права, перевірити її документи, що посвідчують особу, та перебувати поряд з нею до закінчення судового засідання.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що на даний час проведення судового засідання в режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення з використанням власного облікового запису в системі «EasyCon» є неможливою, оскільки судом особа обвинуваченого ще не встановлювалася, в жодному судовому засіданні в приміщенні суду обвинувачений участі не брав, йому не вручалася пам’ятка про процесуальні права та обов’язки, а реалізація зазначених вимог закону неможлива за умови проведення судового засідання в режимі в режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення з використанням власного облікового запису в системі «EasyCon».

Керуючись ст. 336 КПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Заяву Ружинського Станіслава Миколайовича про проведення судового засідання в дистанційному режимі відеоконференції у кримінальному провадженні № 42021222060000062 від 28 квітня 2021 року щодо Ружинського Станіслава Миколайовича, 28 лютого 1989 року народження, за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя                                                         І.П. Латка

Залишити відповідь